Otthonunk kialakítása ma már nem csak az egyszerű alapfunkciók és stílusos dizájn figyelembevételével történik, hiszen a technológia adta lehetőségeknek köszönhetően számos kényelmi és életminőséget javító funkcióval ellátott eszközzel díszíthetjük lakásunkat. A lehetőségek tárháza igencsak nagy, ráadásul folyamatosan növekszik. Mi most a legalapabb okosotthon kiegészítőket gyűjtöttük össze.

 

Okoslámpa/okosizzó

Az egyik legegyszerűbb, mégis valószínűleg legmutatósabb kiegészítői lehetnek otthonunknak az okosított világítási megoldások. Típustól függően állíthatunk színhőmérsékletet, fényerőt, színt, de akár automatikus kikapcsolást és általunk összeállított világítás profilokat is beállíthatunk. Ráadásul a legtöbb okosvilágítási megoldás nemcsak funkciókkal telített, hanem energiatakarékosabb is hagyományos társainál.

Hosszabbítók és konnektorok

Az okoskonnektorok kevésbé ismert, bár egyáltalán nem lebecsülendő kütyüi lehetnek lakásunknak. Alapfunkcióikat tekintve különböző kimeneteket tartalmaznak típustól függően, vannak egy, kettő vagy akár több aljzattal ellátott verziók, USB porttal felszereltek, a kimenetek változatossága mellett pedig az teszi őket igazán hasznossá és egyedivé, hogy mérik a feszültséget, a teljesítményt és időzíthetőek is, így akkor kapcsoljuk ki és be őket, amikor csak akarjuk.

Biztonsági kamerák, okoscsengők

Abban az esetben, ha akkor is szemmel akarjuk tartani otthonunkat, amikor mi távol járunk, az okoskamerák kiváló megoldást jelenthetnek, hiszen telefonunkról bármikor ellenőrizhetjük, hogy épp mi történik a falainkon belül, külső egységekkel vagy egy kamerával felszerelt okoscsengő segítségével pedig a falakon kívülre is kinézhetünk. A kamerák és csengők funkciói termékfüggőek, az alap darabok csupán egyszerű megfigyelésre alkalmasak, az okosabb eszközök akár a személyek és a házikedvencek között is képesek különbséget tenni, illetve jelzést adni számunkra, ha ismeretlen személy kerül a kamera látóterébe.

Tűz- és füstjelzők

Ideális esetben soha nem jeleznek majd, a családunk és otthonunk biztonsága érdekében azonban elengedhetetlen kis szerkezetek a tűz-, füst- és szénmonoxid érzékelők, melyek okosított változatai azért hasznosak igazán, mert akkor is képesek jelzést küldeni a telefonunkra és egyéb eszközeinkre, ha nem tartózkodunk otthon. Míg a legtöbb elem a listánkon kényelmi és takarékossági funkciókat lát el, addig ezek elengedhetetlen kellékei az otthonunk biztonsága szempontjából.

Okosasszisztens

A felsorolt eszközök funkcióikkal bővítik otthonunkat, az asszisztensek pedig összefogják ezeket a funkciókat és kütyüink irányítópaneljeként, vagy ha úgy tetszik, akkor okosotthonunk agyaként működnek. Használatuk persze csak akkor ajánlott, ha okoseszközeink száma eléri azt a mennyiséget, amit már megéri központilag, egy kütyün keresztül kezelni. Fontos hogy előre tervezzünk és olyan eszközöket vásároljuk csak, melyek aztán kompatibilisek lesznek az általunk áhított asszisztenssel, melyek egyébként több formában érkezhetnek. Az Amazon Echo például hangszóróként funkciónál másodlagosan, a Google Home Hub pedig képernyőegység.

A lista persze tovább is bővíthető, neked milyen okoseszközeid vannak otthon, illetve melyek azok, melyekre vágysz? Írd meg nekünk kommentben, további lakberendezési és otthon fejlesztési tartalmakért kövesd a Négyfalat!

Fotók: Shutterstock