Ahogy a nap sugarai egyre gyengébbek lesznek, és a levelek lassan aranysárga színekbe öltöznek, itt az ideje, hogy otthonodat is az ősz meleg, meghitt hangulatába öltöztesd. A nyár vége mindig egy kicsit melankolikus időszak lehet, de egyben izgalmas lehetőség is arra, hogy friss energiákat vigyünk az otthonunkba. Íme néhány kreatív és egyszerű tipp, amellyel felkészítheted otthonodat az őszi hónapokra.

 

Hozd be az ősz színeit

Az ősz a gazdag, meleg színek évszaka. Gondolj a mély bordóra, aranyra, narancsra és barna árnyalatokra. Ezeket a színeket könnyen becsempészheted az otthonodba új párnák, takarók vagy díszpárnák formájában. Egy új szőnyeg vagy függöny is nagyszerű módja lehet annak, hogy átalakítsd a szoba hangulatát. Az élénk nyári színek helyett válaszd az őszi természetességet, hogy otthonod kellemes, meleg fészekké váljon, ahol jólesik majd behúzódni a hűvösebb napokon.

Őszi dekorációk – kézzel készített kincsek

Nincs jobb módja annak, hogy az őszt ünnepeljük, mint saját készítésű dekorációkkal. Gyűjts össze faleveleket, makkokat, gesztenyéket, és készíts belőlük koszorút vagy asztaldíszt. Egy egyszerű üvegedénybe rakott gyertya köré elhelyezett gesztenyék és levelek csodálatos őszi hangulatot árasztanak. Ne félj a kreativitásodtól, a saját készítésű dekorációk egyedivé és személyessé teszik otthonodat.

Illatok és fények farmóniája

Az őszi esték illata valami különlegeset hordoz magában. Teremtsd meg ezt az illatot otthonodban is illatgyertyák, füstölők vagy illóolajok segítségével. A fahéj, szegfűszeg, vanília és alma illatai különösen jól passzolnak az őszi időszakhoz. Emellett ne feledkezz meg a megfelelő világításról sem: a meleg fényű lámpák, gyertyák és fényfüzérek kellemes, nyugodt légkört teremtenek, amelyben jól esik pihenni egy hosszú nap után.

Készíts egy kuckót a hűvösebb napokra

Az ősz beköszöntével egyre inkább vágyunk arra, hogy a szabadban töltött idő helyett egy kellemes, meleg sarokba húzódjunk vissza egy jó könyvvel vagy egy bögre forró teával. Alakíts ki otthonodban egy ilyen kuckót – legyen szó akár egy fotelről a nappaliban, akár egy kényelmes sarokról a hálószobában. Egy vastag takaró, néhány puha párna és egy hangulatos lámpa segítségével tökéletes menedéket hozhatsz létre az őszi estékre.

Gondolj a praktikumra is

Ez az időszak nem csak a dekorációról szól, hanem a praktikumról is. Vegyük elő a melegebb takarókat, és tegyük el a könnyű, nyári ágyneműket. Ha van kandallód, most van itt az ideje, hogy átnézd, és felkészülj az első őszi tűzgyújtásra. 

Frissítsd a kertedet vagy balkonodat

Ne hagyd figyelmen kívül a kerti vagy erkélyi teret sem! Cseréld ki a nyári virágokat őszire: krizantémok, árvácskák vagy bogyós növények tökéletesek erre az időszakra. Egy szép őszi koszorú az ajtón vagy néhány tök az erkélyen szintén meleg, hívogató érzést kelt már akkor is, amikor hazaérsz.

Kép: Shutterstock