A ventilátorok a meleg nyári napokon sok otthonban alapvető eszközzé válnak, azonban egymagukban sokat nem érnek. Csak keringetik a forró levegőt, és ráadásul hangosak is, de van pár kreatív trükk, amivel tényleg lehűti a szobát ez az eszköz. Tartsatok velem!

 

Jég vagy hideg víz a ventilátor elé

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer : Tegyünk egy nagy tál jeget - palackban is múködik - a ventilátor elé. Ahogy a ventilátor fújja a levegőt, a jég felülete körül lehűl a levegő, ami kellemes, hűvös légáramlatot eredményez, és ideig-óráig lehűti a teret. 

Jégakku a ventilátorra

Pár darab jégakkut gyorskötözővel rakjunk rá a ventilátorra. Ha szerencsések vagyunk, lehűti a szobát. Több vélemény van: van, aki szerint működik, van ak iszerint nem. Egy próbát mindenképp megér!

Átlós szellőztetés

Ez akkor múködik, ha nincs kint annyira vészesen meleg. Az átlós szellőztetés technikája segít abban, hogy a friss levegő áramoljon a lakásban, miközben a meleg levegőt kifelé irányítja.

Helyezz egy ventilátort az egyik ablakban úgy, hogy a forró levegőt kifelé fújja, míg egy másikat egy másik ablakban úgy, hogy friss levegőt szívjon be. Ez a módszer különösen hatékony, ha az ablakok a lakás két ellentétes oldalán helyezkednek el.Ezután nyisd ki a szobák közötti ajtókat, hogy a levegő szabadon áramolhasson, így a ventilátor hatása az egész lakásban érezhető lesz.

Nedves törölköző vagy lepedő

Áztass egy törölközőt, vagy lepedőt hideg vízbe, majd csavard ki, hogy ne csöpögjön. Terítsd a ventilátor elé vagy függeszd az ablakra. Ahogy a levegő átfúj a nedves anyagon, úgy hűsíti a levegőt.

Képek: Shutterstock