légkondi meleg

A nyári napok-esték egyre csak melegebbek lesznek (sajnos), és már-már az embernek kibírhatatlan és elképzelhetetlen, hogy légkondi nélkül vészelje át ezeket az időszakokat. Azonban számos dolog akadályozhatja ennek használatát: nem egy olcsó mulatság, vannak olyan személyek, akik nem bírják a huzatot, és megbetegszenek, illetve azért a számlánkat is meg tudja dobni a szeretett hűtőgépünk.

 

Van-e olyan lehetőség, ami olcsóbb, egészségesebb?

Van! Természetesen nem annyira erőteljesen, mint a légkondi, de meg lehet oldani filléres, hétköznapi dolgokkal is a hűvösebb klíma megtartását.

Teregess!

légkondi meleg

Ezzel természetesen nem felszólítani akarok senkit a házimunkára, csupán egy kellemes megoldás. A vizes ruhák párásítanak, ezáltal hűvösebb lesz – a finom illatokról nem is beszélve.

Ne fekete sötétítőt használj!

légkondi meleg

Tévhit, hogy csak a fekete és sötét színű sötétítők használnak! Mi több, rosszabbul jársz velük, hiszen a fekete és sötét szín magába szívja a meleget, majd visszacsapódik a lakásba, mindeközben a világos, fehér, krémszínű függönyök, amik visszaverik a fényt. Persze a legjobb megoldás a redőny!

Növény a ház falán

légkondi meleg

Egy kicsit több munkával járó, de szuper megoldás következik. Biztos mindenki látott már olyan házat, amire felfutott egy növény, nos ez nem az igénytelenség, vagy a lustaság miatt van, hanem mert szuper szigetelő! Kevésbé engedi át a hőt, és ha ápolod, szuper látványt ad a háznak. Akkor viszont gondot jelenthet, ha át akarjuk festeni az otthonunkat kívülről, hiszen akkor ki kell irtani a növényzetet.

Moss fel, locsolj!

légkondi meleg

Mostanra már tényleg olyan lehetek, mint az anyuka, aki sorolja a gyerekének a házimunkákat, hogy miket végezzen el, de ezek mind csak tippek! A hideg vízzel való felmosás egy mentőöv, ha már a hatodik hőguta kerülget, ugyanis nagy felületen hűti, illetve párásítja a szobát – így van ez a szobanövények locsolásával is.

Késő délután/éjszaka szellőztess csak!

légkondi meleg

Valószínűleg ezt nem kell magyarázni, ha tűz a nap kint és 40 fok van, még bukóra se nyisd az ablakot. Inkább maradjon tárva nyitva éjszakára, akkor kicserélődik a levegő és le is hűl. A lényeg az éjszakai kereszthuzat, hagyd nyitva az ablakot egy másik szobába – esetleg több szobába, ha lehetséges és biztonságos. Így lehűl a ház/lakás.

Egy nagy lavór jeges víz

légkondi meleg

Bután hangozhat, de a hűvös víz nagyon nagy segítség lehet a hőségben. Ha teleteszünk egy nagyobb edényt/lavórt hideg vízzel, és pakolunk bele jó sok jégkockát, majd ezt a ventilátorunk elé tesszük, az nagyban hűtheti a levegőt. Gazdaságos, nem?

Te melyiket próbáltad már, és melyik vált be?

 Képek: ShutterStock