falszín falfestés színpszichológia

Amikor a ház átalakításáról beszélünk, azonnal a falfestés az,ami eszünkbe jut.Ez egy lényeges döntés, hiszen fontos szerepet játszik a mindennapjainkban. Azon túl, hogy nap mint nap azt nézzük és abban élünk, rengeteg pozitív hatása van ránk. 
Sokan nem tudják, de a színeknek külön pszichológiájuk van, amik alapján könnyebb lehet a választásunk, ha a felújítás ezen szakaszához érünk.

 

De milyen hatással vannak ránk?

Fehér

falszín falfestés színpszichológia

A fehér falakat már a régi időkben is rengetegen alkalmazták, hiszen tisztaságot, ártatlanságot és letisztultságot áraszt. Könnyű ehhez a színhez bútorokat választani, és csodálatosan néz ki, amikor minden hófehér - azonban nem annyira jó megoldás.
Azon túl, hogy a fehér gyorsan koszolódik és konkrétan lehetetlen tisztítani, más hátulütői is vannak. Ha túlzásba visszük a fehéret, akkor a legmelegebb szobában is hidegséget közvetít. Azonban ha jól bánunk vele, akkor fantasztikus lesz az összhatás, és feszültségoldó hatása is lesz. 

Fekete 

falszín falfestés színpszichológia

Ez a szín csak az utóbbi időben terjedt el, mint falszín. A fekete önbizalom keltő, elegáns és rendkívül modern, ha jól használjuk.
Azonban nem ajánlott nagyobb területen alkalmazni, hiszen negatív érzelmi asszociációkat vált ki, és depressziót is okozhat, illetve szűkíti a tért.

Piros

falszín falfestés színpszichológia

A csábítás és a szenvedély színe, a hűvös szobában is melegséget áraszt, és stimulálja a vérkeringést. Mivel egy energikus színről beszélünk, így pihenésre szolgáló helyiségben - mint például a hálószoba - ne alkalmazzuk, csak kis felületen. 

Kék

falszín falfestés színpszichológia

Egy újabb hideg szín kerül a terítékre. A kék szín nyugodtató hatású, önbizalomkeltő, stresszoldó és még a teret is tágítja. Leginkább ezek a jelzők a világosabb kékekre vonatkoznak. Legjobban a fürdőszobában, előszobában és a hálószobákban ajánlott alkalmazni.

Lila

falszín falfestés színpszichológia

Ez a szín nagyon ajánlott, hiszen nincs hátulütője. Egyszerre van hideg és meleg hatása, mindeközben segíti a koncentrációt, fájdalomcsillapító hatása van és csökkenti a bőrproblémákat is. Növeli a kreativitást, így dolgozószobában, hálószobában illetve nappaliban ajánlott alkalmazni.

Zöld

falszín falfestés színpszichológia

A szín, ami majdnem minden lakásban megjelenik - ha nem is a szoba falán, de mint szobanövény, biztosan - hiszen hihetetlenül feldobja a teret. Nyugtató és pihentető hatása van, amiért praktikus hálószobába alkalmazni, hiszen az álmatlanságot is enyhítheti.

Narancssárga

falszín falfestés színpszichológia

A gyerekek egyik kedvenc színe nem hiába ilyen közkedvelt. A narancssárga árnyalat számos dologban a segítségünkre lehet: növeli az energiaszintet, a koncentrációt és jó kedvre derít. A gyerekszobába a legalkalmasabb alkalmazni, hiszen a tanuláshoz a legjobb háttérszín. 

Citromsárga

falszín falfestés színpszichológia

Ez a szín nem annyira elterjedt, kevés helyen jön velünk szembe, mint falszín, pedig igenis többet kéne “használnunk”. A sárgának tisztító hatása van, boldogságot hoz, és szuperül hat az idegrendszerre.

Képek: Shutterstock